Kıbrıs Türk siyasi ve iktisadi tarihinde bilinen ismiyle kitapçı Deniz Bey’in bugün (20 Ekim) ölüm yıldönümü. O aslında bir efasane, çünkü yaptıklarıyle, Kıbrıs Türk toplumuna çığır açtığı için ölümsüzleşti.
Deniz Bey, her türlü engellemelere ve uygulanan tehditlere rağmen, eski Cumhuriyet döneminde milletvekili seçilmiş bir Kıbrıslı Türk aydındır. Aslen Minareliköy’lü olmasına rağmen, Kıbrıs’ın her köşesinde basmadık yer bırakmayan kişiydi. Yaşadığı dönemde zorları başarmış birisidir. Çıkardığı bir gazete sayesinde toplum sorunlarını Anavatan’ın haberdar olmasını sağlamıştır. Rum zülmü altında ezilen Kıbrıslı Türkler’in seslerinin sadece Anavatan’da değil, dünya kamuoyu tarafından bilinmesini de sağlamıştır.
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin kürsüsünden onun yazılarına atıflar yapılarak, Türkiyeli vekiller, Kıbrıslı Türkler’in sıkıntılarını tartışmış, yardım elinin adaya daha erken ulaşması sağlanabilmiştir. Kemal Deniz milletvekili seçildikten sonra, Türkiye’ye giderek Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki siyasilerle temaslarda bulunarak, onları Kıbrıs konusunda ve Ada’da olup bitenler hakkında bizzat bilgilendirmiştir. Çiftçinin ve hayvancının sorunlarını her zaman Türkiye hükümetiyle paylaşmış, finansal kaynak yaratabimek için girişimler yapmış, Kıbrıslı çiftçilerin yararlanmasını sağlamıştır.
Açtığı çığırlardan en önemlisi, Kıbrıs Türk iktisadi yaşamına kattığı kurumsallaşma faaliyeti olmuştur. Kıbrıs Türk iktisadının kurumsallaşmasının öncüsü olarak da kabul edilen kanaat önderi Kemal Deniz Bey, yazılarıyla ve düşünceleriyle herkese örnek olmuş çok önemli bir şahsiyettir.
Kemal Deniz, 1 Mayıs 1943 yılında Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği’ni kurmuştur. Kıbrıslı çiftçileri ve hayvancıları bir Kurum altında toplayıp örgütlemeyi başaran ilk kişidir. Rumların tüm engellemelerine rağmen, Çiftçilerin kendi aralarında birleşerek dayanışma içerisine girmelerine ön ayak olmuştur. Yüksek faizlerle pahalı kredi alıp, borcunu geri ödeyemeyerek toprağını kaybetme devrine son verilmişti. Türk Çiftçisi, Kemal Deniz’in önderliğinde bu beladan kurtulabilmişti. Dayanışma sonucu kooperatifleşmeyi de beraberinde getirmiştir. Yıllar sonra da, kendi ticaretini kendisi yapabileceği üzerine Kıbrıs Türk Ticaret Odası’nın kurulmasının yolunu da açmıştır. Böylece, Türkten Türk’e kampanyası fikrinin olgunlaşmasını ve toplum bilincinin yerleşmesini gerçekleştirerek, kendi ayakları üzerinde durabilen ve kendi kendine yetebilen ekonomik altyapının oluşmasının öncüsüdür Deniz Bey. Aslında o bir liderdir. İktisadi büyümenin tohumlarını atandır.
Rum terör örgütünün gösterileri sırasında, Türk Bayrağını göğüsüne dayayarak kalabalıklar içerisinden koşarak geçen, Rum gösterilerinin ortasında ölümü göze alarak Türklerin varlığını gözlerinin içine sokarak ve adanın tek sahibi Rumlar olmadığını ispat ederek hayatını tehlikeye atmış O, gerçek bir Atatürkçü ve Türk milliyetçisiydi.
Minareliköy’e ilk radyoyu getirip, köylünün kahvehaneye giderek 1940’lı yıllarda Türkiye’nin Sesi Radyosu’ndan haber dinlemesini, kendi maddi imkanlarıyle sağlamış. Aynı zamanda, kahvehaneyi kütüphaneye dönüştürerek, gençlerin okumaya özenmesinin yolunu açmış, Atatürk’ün reformlarından esinlenerek toplumun bilinçlenmesine liderlik etmiştir.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti beşinci Cumhurbaşkanı makamına seçilen Ersin Tatar, merhum Kemal Deniz Bey’in damadıdır. Başta merhum Kemal Deniz Bey’in eşi Sayın Ayten Deniz Hanımefendiye ve tüm çocuklarına başsağlığı dileriz.
SPOR
06 Temmuz 2025SPOR
06 Temmuz 2025SPOR
06 Temmuz 2025FOTO GALERİ
06 Temmuz 2025FOTO GALERİ
06 Temmuz 2025FOTO GALERİ
06 Temmuz 2025EKONOMİ
06 Temmuz 2025